Oferte de muncă în Germania
Show Sidebar

Oferte de muncă în Germania – unde să le cauți?

Interesul pentru ofertele de muncă în Germania în rândul muncitorilor români este în creștere.

Piața muncii din Regatul Unit devine din ce în ce mai restrictivă, ceea ce a determinat o creștere a interesului pentru viața și munca în Germania. Potrivit Bundesagentur für Arbeit, în Germania lucrează în prezent aproape 350.000 de români. Germania este a doua destinație preferată pentru emigrarea în scop profesional, după Marea Britanie. Un număr mare de români își găsesc un loc de muncă prin intermediul agențiilor, deci ce trebuie luat în considerare atunci când alegi o agenție și semnezi un contract?

Un studiu realizat de Prognos AG, la cererea Bavarian Industry Association (vbw), arată că în viitorul apropiat Germania se va confrunta cu o lipsă acută de lucrători. Presa germană prezintă prognoze sumbre, estimând un deficit de aproape 3 milioane de lucrători până în 2020. Germania are o piață receptivă și caută activ muncitori calificați din România. Românii au reușit deja să-și creeze o reputație solidă, fiind angajați în meserii tehnice, muncă temporară sau ca șoferi. Totuși, cererea ridicată poate duce la decizii grăbite din partea celor care doresc să lucreze în Germania. Planificarea mutării sau a unei activități temporare în străinătate necesită prudență. Este esențial să-ți asiguri siguranța pentru a construi un viitor stabil într-o țară nouă.

În ultimele luni, am observat o tendință de creștere. Angajatorii germani caută în mod activ șoferi, muncitori în construcții, sudori, lăcătuși, mecanici, dulgheri cofrajori, montatori, operatori CNC, dar și ingineri și medici spune Marcin Obiegły, proprietarul agenției ASMO Solutions, specializată în plasarea muncitorilor români pe piața germană, — răspunzând cerințelor pieței primesc numeroase cereri de la muncitori calificați care doresc să înceapă o carieră în Germania. Majoritatea nu cunosc limba germană, limba engleză fiind predominanta. Din fericire, în contextul actual al pieței muncii din Germania, acest lucru nu este un obstacol major. De ce aleg agențiile? Pentru că românii au învățat să filtreze mai bine informațiile și caută stabilitate, siguranță și garanția salariului. Cei care nu cunosc limba sunt mai vulnerabili în fața înșelătoriilor. O agenție serioasă nu va permite astfel de abuzuri — adaugă Marcin Obiegły.

Orice agenție de recrutare din România trebuie să fie certificată și înscrisă în Registrul Național al Agențiilor de Ocupare a Forței de Muncă. Verificarea poate fi făcută pe site-ul autorităților competente. Deși internetul abundă de oferte atrăgătoare de muncă în străinătate, este esențial să nu te lași influențat doar de promisiunea unui salariu mare.

Potrivit Eurobarometrului, 53% dintre români consideră că informațiile publicate pe rețelele sociale sunt adevărate. Totuși, 20% din conținutul online este generat de boți care imită comportamentul uman.

Anunțurile găsite pe internet trebuie analizate cu atenție. Trebuie evitate acele oferte care nu oferă detalii despre angajare și unde singura formă de contact este un număr de telefon. Nu accepta întâlniri informale cu intermediari dubioși, deoarece nicio agenție serioasă nu propune astfel de practici.

Dacă apelezi la o agenție, contractul se semnează direct cu aceasta. Agenția este responsabilă de contribuțiile sociale, impozite, asigurări, salarii și decontări.

Contractul cu agenția de muncă:

  • trebuie să includă numele angajatorului din străinătate,
  • trebuie să precizeze durata angajării,
  • să descrie condițiile de asigurare socială și pentru accidente de muncă sau boli profesionale.

Cu cât informațiile din contract sunt mai clare și detaliate, cu atât angajatul este mai protejat. Un contract bine formulat oferă siguranță și dreptul de a acționa în cazul în care angajatorul nu respectă înțelegerile — afirmă Aleksandra Sawicka, specialist în recrutare la ASMO Solutions.

Dacă o agenție cere bani încă de la început, este un semnal de alarmă.

Este important să verificăm dacă oferta este în conformitate cu legislația locală. Agențiile serioase oferă și sprijin în cazuri conflictuale, având datoria de a proteja interesele angajaților — afirmă Jerzy Grzegorzak, angajat de 4 ani prin ASMO Solutions.

Un contract clar îți oferă siguranță și dreptul de a cere compensații în cazul în care salariul sau alte clauze nu sunt respectate. În astfel de cazuri, lucrătorul ar trebui să acționeze rapid, apelând la instanțe, sindicate, inspectorate de muncă sau ambasade/consulate românești.

Poți verifica agenția oricând, consultând site-urile oficiale ale autorităților de muncă. Acolo vei găsi date de contact și informații despre agențiile autorizate sau despre cele suspectate de practici ilegale.

Dacă nu printr-o agenție, atunci cum?

Locuri de muncă în Germania pot fi găsite și pe cont propriu, prin prieteni sau familie. Poți trimite CV-ul direct companiilor, căuta oferte online sau apela la birourile germane de muncă Arbeitsamt (există peste 800 în Germania). Anunțuri se mai găsesc și în ziarele locale. În toate aceste cazuri, cunoașterea limbii germane este un avantaj major.