Muncă în Germania — Grenzpendler
Lucrătorii care obțin cea mai mare parte a veniturilor în Germania, dar au reședința familială în România, sunt numiți lucrători transfrontalieri — Grenzpendler. Aceștia nu sunt obligați să se înregistreze în Germania. Ei pot păstra domiciliul permanent în România. Deși poate părea surprinzător, această soluție este adesea cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.
La luarea deciziei privind înregistrarea reședinței, trebuie stabilit în primul rând dacă dorim să ne mutăm permanent în Germania. În cazul unei mutări definitive, situația este clară. Conform legislației române și germane, nu este permisă deținerea a două reședințe permanente. Prin urmare, dacă ne mutăm definitiv în Germania, acolo trebuie să fim înregistrați, acolo plătim impozite, trimitem copiii la școală și beneficiem de servicii medicale.
— Este complet diferit atunci când familia și domiciliul rămân în România, iar Germania este doar locul de muncă. În acest caz, persoanele care lucrează în Germania pot beneficia de drepturile și obligațiile unui lucrător transfrontalier — și aceasta este de obicei cea mai avantajoasă opțiune — spune Marcin Obiegły, fondatorul agenției de recrutare ASMO Solutions, specializată în plasarea lucrătorilor români în Germania.
Lucrător transfrontalier în Germania – ce reglementări se aplică?
Conform definiției UE, un lucrător transfrontalier este o persoană care lucrează într-un alt stat membru decât cel de reședință. Acesta revine acasă zilnic (Grenzgänger) sau cel puțin o dată pe lună (Grenzpendler). Lucrătorii transfrontalieri trebuie tratați la fel ca angajații din țara unde lucrează. Au dreptul la prestații de bază și suplimentare. Primele includ servicii pentru boli, maternitate, accidente de muncă, alocații și beneficii familiale. Prestațiile suplimentare pot fi reduceri la transportul public, burse, acces la educație sau permise pentru persoane cu dizabilități.
— Lucrătorul transfrontalier este supus zilnic legislației ambelor țări. Legea țării în care lucrează se aplică angajării, impozitului pe venit și majorității reglementărilor sociale. Legea țării de reședință se aplică impozitului pe proprietate și altor taxe locale, precum și formalităților de ședere — explică Marcin Obiegły.
Un avantaj al domiciliului permanent în România și al muncii în Germania este accesul la servicii medicale în ambele țări
Lucrătorul asigurat în Germania și rezident în România trebuie să solicite formularul E-106 de la casa germană de asigurări de sănătate. Acesta se înregistrează apoi la filiala CNAS aferentă domiciliului. După înregistrare, se eliberează o dovadă care conferă acces complet la serviciile din sistemul public românesc de sănătate.
VEZI OFERTELE: LOCURI DE MUNCĂ ÎN GERMANIA
— În schimb, dacă lucrătorul este înregistrat permanent în Germania, trebuie să meargă de fiecare dată la medic în Germania pentru concediu medical sau rețetă, și să rămână în țară pe durata concediului — spune Aleksandra Sawicka, specialist la ASMO Solutions.
Angajatorul depune cererea pentru certificatul fiscal (Bescheinigung für den Lohnsteuerabzug) în Germania. Angajatul trebuie doar să declare această situație în România, fără obligații fiscale suplimentare. Este important să evităm situația în care contribuțiile la sănătate și asigurări sociale sunt plătite simultan în două sisteme.
— Mulți șoferi au întrebări legate de combinarea beneficiilor Kindergeld și alocația 500+ din România. Este bine de știut că se poate primi Kindergeld pentru copilul pentru care nu se primește 500+. Practic, Kindergeld pentru primul copil și 500+ pentru al doilea. Trebuie completat un formular, obținută adeverința de la angajator și depusă împreună cu Bescheinigung für den Lohnsteuerabzug la Familienkasse Chemnitz — explică Marcin Obiegły. — Există și multe întrebări despre pensii. Pensia nu este un ajutor social, ci o contribuție muncită, iar aceasta se calculează la fel pentru toți lucrătorii din Germania, indiferent dacă locuiesc în România, Germania sau Mallorca — adaugă.