Chiar dacă nu te ocupi personal de declararea impozitelor, ci o face o firmă sau un contabil privat, este important să știi cât și pentru ce plătești. Am adunat cele mai importante informații despre impozitele din Germania – citește-le pe toate!
Impozitele în Germania – ghid complet pentru angajați
1. Suma scutită de impozit în 2023
Ce este suma scutită de impozit și cât valorează?
Imaginează-ți că ai o pușculiță, iar statul îți spune: „Până la o anumită sumă nu îți iau niciun ban.” În Germania, această „anumită sumă” este 10.908 € pentru anul 2023.
Dacă venitul tău este sub această sumă, nu plătești impozit. Dacă depășește, vei plăti impozit doar pentru partea care trece de acest prag.
Cine beneficiază de suma scutită de impozit?
Toți cei care lucrează în Germania! Nu contează dacă lucrezi cu normă întreagă sau ocazional. Dacă venitul tău este mai mic de 10.908 euro, nu trebuie să te îngrijorezi de impozitul pe venit.
În 2024, este planificată o creștere a sumei scutite de impozit cu 696 euro, ajungând la 11.604 euro.
Ce faci dacă câștigi mai mult decât suma scutită?
Dacă venitul depășește 10.908 euro, plătești impozit doar pentru suma care depășește acest nivel. De exemplu, dacă ai câștigat 20.000 euro, vei plăti impozit doar pentru 9.092 euro.
2. Impozitare nelimitată și limitată
În Germania, sistemul fiscal este organizat astfel încât angajații pot fi supuși la diferite forme de impozitare, în funcție de statutul lor de rezidență.
Angajații pot fi impozitați nelimitat sau limitat.
Impozitare nelimitată:
Angajații care au reședință permanentă în Germania sau care petrec acolo cel puțin 183 de zile pe an sunt considerați rezidenți fiscali și sunt supuși impozitării nelimitate. Asta înseamnă că vor fi impozitați pentru toate veniturile lor globale – din muncă, bonusuri, indemnizații, investiții sau proprietăți.
Principalul avantaj al impozitării nelimitate este faptul că acești angajați pot beneficia de scutiri și deduceri fiscale în Germania, ceea ce le reduce sarcina fiscală.
Impozitare limitată:
Angajații care nu îndeplinesc condițiile pentru a fi considerați rezidenți fiscali, adică nu locuiesc în Germania suficient timp, sunt supuși impozitării limitate. Aceștia plătesc impozit doar pentru veniturile obținute în Germania – veniturile din alte țări nu sunt impozitate în Germania.
În cazul impozitării limitate, angajații nu pot beneficia de cele mai multe deduceri și scutiri fiscale acordate rezidenților. Prin urmare, sarcina fiscală poate fi mai mare decât în cazul impozitării nelimitate.
Un angajat care lucrează în Germania, dar locuiește în România și nu se întoarce zilnic la domiciliu este impozitat în mod limitat.
În cazul impozitării limitate („beschränkt Steuerpflicht”), taxele plătite în Germania vor fi compensate cu impozitul datorat în România sau pot fi rambursate.
3. Dubla impozitare
Dubla impozitare înseamnă că un angajat poate fi obligat să plătească impozite pentru venitul său în două țări simultan – în Germania și în România. Asta poate duce la o pierdere nedreaptă a unei părți semnificative din venit.
Legea privind dubla impozitare din Germania prevede posibilitatea ca autoritatea fiscală germană să rețină o parte din impozit sub forma așa-numitului „Quellensteuer” (tradus: impozit la sursă). Acest impozit este ulterior compensat cu impozitul datorat în țara de reședință.
Evitarea dublei impozitări: Acorduri internaționale
Din fericire, multe țări, inclusiv Germania și România, au semnat acorduri internaționale pentru evitarea dublei impuneri. Acestea stabilesc în ce țară trebuie să fie plătit impozitul pentru un anumit venit.
De exemplu, dacă lucrezi în Germania, dar ai reședința în România, poți beneficia de prevederile acestui acord pentru a nu plăti dublu impozit. Totul este reglementat prin convenția bilaterală.
Cum poți verifica existența acordului de evitare a dublei impuneri?
Poți verifica pe site-urile administrațiilor fiscale din România sau Germania dacă există o convenție de evitare a dublei impozitări. Acolo vei găsi toate informațiile relevante.
Când plătim impozit în România și când în Germania?
Decizia privind țara în care trebuie plătit impozitul depinde de mai mulți factori, în principal de locul de rezidență fiscală. Dacă ești rezident în România, vei plăti de regulă impozitul acolo. Dacă petreci mai mult timp în Germania, impozitul se va plăti acolo.
4. Deduceri fiscale
În Germania, se aplică diferite deduceri fiscale, cum ar fi suma forfetară pentru cheltuieli de obținere a veniturilor, care este de 1.230 euro.
5. Cheltuieli deductibile
Dacă cheltuielile de obținere a veniturilor depășesc 1,00 €, pot fi desigur deduse.
Printre cele mai frecvente cheltuieli deductibile se numără:
- cotizații la sindicate;
- costuri pentru căutarea unui loc de muncă;
- cheltuieli de formare profesională;
- costuri de transport către locul de muncă;
- menținerea unei gospodării duble;
- îmbrăcăminte de lucru;
- taxe de administrare a conturilor bancare;
- mutări în scop profesional;
- unelte și echipamente necesare pentru muncă;
- contribuții la asigurări private (de exemplu, viață);
- pensii alimentare;
- 30% din taxele pentru școlarizarea copiilor;
- donatii către biserici sau partide politice;
- costuri pentru medicamente.
6. Clase de impozitare în Germania
Ce sunt clasele de impozitare?
Clasele de impozitare în Germania sunt modalități prin care statul clasifică contribuabilii pentru a calcula cât impozit trebuie plătit. Există șase clase principale pentru angajați.
De ce sunt importante clasele de impozitare?
Clasa ta fiscală influențează cât impozit ți se reține din salariu. Angajatorul tău folosește această informație pentru a calcula reținerea lunară.
Prezentarea claselor de impozitare:
- Clasa I (Steuerklasse I): Persoane singure, văduvi, divorțați. Se aplică și celor impozitați în mod limitat.
- Clasa II: Ca la clasa I, dar cu cel puțin un copil în întreținere.
- Clasa III: Persoană căsătorită, când doar unul dintre soți lucrează sau celălalt este în clasa V.
- Clasa IV: Pentru cupluri căsătorite care au venituri similare.
- Clasa V: Se aplică partenerului cu venituri mai mici când celălalt alege clasa III.
- Clasa VI: Pentru persoanele cu mai mult de un loc de muncă.
Dacă ambii soți lucrează, pot alege între:
- Clasa IV și IV: reținere similară cu cea din clasa I;
- Clasa III și V: clasa III este aleasă de obicei de partenerul cu venituri mai mari.
Chiar dacă salariul este mai mic cu clasa I, deseori la declarația anuală se obține o rambursare mare. În schimb, cu clasa III este posibil să fie necesară plata unei sume suplimentare.
Cum afli clasa ta fiscală?
Clasa de impozitare este atribuită în funcție de starea civilă și situația profesională. Poți verifica aceasta pe fluturașul de salariu sau la biroul fiscal local.
Ce se întâmplă dacă situația ta se schimbă?
Dacă te căsătorești sau îți schimbi locul de muncă sau reședința, trebuie să informezi autoritatea fiscală pentru actualizarea clasei de impozitare.