fbpx
Locuri de muncă în Germania pentru profesioniști!
 

Noutăți

Condus defensiv: sfaturi pentru șoferul de tir

Pentru șoferii profesioniști, adoptarea unui stil de condus defensiv deține o importanță crucială. Fiind în continuă mișcare, ei străbat distanțe considerabile, adaptându-se la variate condiții de trafic și contexte rutiere. Cu această mobilizare, ei poartă o responsabilitate sporită față de propria siguranță, precum și a celorlalți participanți la trafic, având sarcina de a transporta mărfurile cu eficiență și în siguranță.

Un pilon esențial al abordării defensive pentru șoferii profesioniști constă în evitarea accidentelor rutiere, evenimente cu potențialul de a influența semnificativ siguranța lor personală și a celorlalți participanți la trafic, dar și a bunăstării companiei lor. În acest context, este crucial ca șoferii să îmbrățișeze o mentalitate preventivă și să anticipeze eventuale riscuri de pe traseu, în loc să reacționeze exclusiv în fața situațiilor de criză.

Iată câteva sfaturi pentru cei ce doresc să lucreze sau au deja un loc de muncă de șofer de tir în Germania:

1. Atenția trebuie să fie orientată la drum: ca șofer de camion, atenția și vigilența la toate elementele înconjurătoare sunt importante pentru a preveni și anticipa posibile pericole. Aveți în vedere pietonii și ceilalți participanți la trafic, starea drumului și semnele de circulație. Condițiile de vreme pot pune și ele probleme, precum vizibilitatea pe ceață sau aderența pe ploaie și zăpadă etc., de aceea este bine ca vehiculul să fie pregătit de sezon.

2. Păstrați distanța între vehicule: când vă aflați la o distanță corespunzătoare de vehiculul din față aveți timp și loc să reacționați în cazul unei situații neașteptate.

3. Limita de viteză nu este negociabilă: una dintre cauzele majore ale accidentelor rutiere este viteza excesivă. Informați-vă cu privire la viteza legală din zona unde urmează să circulați și fiți atenți la indicatoare, dar și la trafic și condițiile de drum. Ploaia, zăpada, ceața – tot necesită scăderea vitezei și o atenție sporită la ce se întâmplă în jur.

4. Regulile de circulație sunt făcute ca să îi ajute pe șoferi: de la purtarea centurii de siguranță, la respectarea limitelor de viteză, a semafoarelor și până la alte elemente de reglementare a traficului. Fiți atenți la restricțiile pentru vehicule de mare tonaj, informați-vă în prealabil și respectați regulile țării în care conduceți.

5. Renunțați la obiecte care vă pot distrage: în timpul condusului, dispozitivele precum telefonul sau tableta, au un potențial periculos. Privirea ar trebui să fie îndreptată către drum, de aceea este bine să vă setați anumite limite și să verificați telefonul doar în timpul popasului.

6. Rămâneți calmi chiar și în situațiile neprevăzute: pentru a putea reacționa corect și rapid și a limita urmările cu potențial periculos. Un șofer calm poate păstra mai bine controlul asupra vehiculului, se poate adapta rapid la situația din fața lui și va gândi înainte să facă o mișcare grăbită.

7. Este importantă siguranța tuturor: de aceea, comunicarea și cooperarea cu cei din jur are rezultate mult mai bune în trafic. Utilizarea semnalelor luminoase sau folosirea mâinilor pentru a vă indica intențiile îi vor ajuta pe cei din jur să acționeze corect, pentru ca traficul să se desfășoare în siguranță. Politețea și respectul vă pot duce departe, chiar și în trafic.

8. Faceți verificarea vehiculului: ca drumurile să se desfășoare în siguranță și să fiți pregătiți pentru orice situație. Înainte de drum, asigurați-vă că vehiculul este în stare bună, că sistemele funcționează, că ușile containerului se închid, că prelata este bine strânsă etc. Informați-vă despre regulile privind starea vehiculului și încercați să-l mențineți la un nivel bun.

9. Luați în considerare sezonul: condusul se realizează diferit în fiecare anotimp și schimbările de vreme îi afectează pe șoferi. Informați-vă despre starea vremii de pe traseu și fiți pregătiți să vă adaptați stilul de condus la starea drumurilor, chiar dacă planul acesta este în conflict cu kilometrii pe care vreți să îi parcurgeți. Verificați că luminile funcționează bine pentru condiții de ceață și că aveți lanțuri de zăpadă, dar și ochelari de soare pentru zilele senine.

10. Îmbunătățiți-vă stilul de condus: șoferul de tir, îndeosebi cel cu puțină experiență, poate beneficia de pe urma cursurilor de instruire și formare și de îmbunătățire a abilităților de condus. Cu cât înțelegeți mai bine cum funcționează camionul, ca să-l puteți manevra în siguranță, dar și care sunt tiparele de condus și răspunsurile cele mai uzuale ale celorlalți participanți la trafic, cu atât veți putea circula în mai multă siguranță. În plus, cursurile vă ajută să vă actualizați cunoștințele cu noi reglementări rutiere.

Condusul defensiv este important pentru șoferul de tir în străinătate, atât pentru el și marfa transportată, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Regulile pot fi respectate cu ușurință de cei care țin atât la siguranță, cât și la reputația lor și a companiei pentru care conduc.

Pentru cei care își doresc o carieră de șofer profesionist în străinătate, ASMO Solutions vă poate ajuta cu locuri de muncă în Germania și cu sfaturi practice, ușor de pus în aplicare.