10 calități pe care trebuie să le aibă un șofer de tir
Meseria de șofer de tir este una plină de beneficii, oferă libertate, privilegiul de a admira atâtea peisaje minunate, dar și posibilitatea de a vedea cele mai frumoase țări din lume. Ocazia de a fi singur cu gândurile tale este una pe care mulți oameni și-o doresc la locul de muncă, ai parte de timp cu tine și poți să iei singur decizii.
Dacă vrei să lucrezi ca șofer de tir în Germania, trebuie să știi că există și câteva provocări cu care te poți întâlni de-a lungul traseului, astfel, noi îți prezentăm 10 calități pe care trebuie să le deții ca șofer profesionist.
- Atenția distributivă
Cea mai importantă calitate pe care trebuie să o dețină un șofer bun este atenția distributivă. Traficul marilor orașe impune provocări cu un grad de dificultate ridicat, astfel profesionistul trebuie să aibă ochi pentru toate direcțiile. Pericolele pot apărea la orice pas și este esențial ca, în calitate de șofer de tir, să fii pregătit pentru orice se poate întâmpla. Totodată, există o varietate de factori care pot tulbura liniștea traseului, fapt pentru care șoferul nu își poate permite să fie atent doar într-o singură direcție. Așadar, dacă vrei să lucrezi ca șofer de tir în Germania, asigură-te că bifezi această abilitate fără probleme.
- Capacitatea de a lua decizii rapid
Știm cu toții că un șofer trebuie să reacționeze rapid în trafic, nu există prea mult timp de gândire. Primejdia este reală pe traseu, iar cazurile în care o decizie luată într-o fracțiune de secundă a salvat vieți nu sunt puține, motiv pentru care această calitate este una elementară. În cazul în care îți dorești să lucrezi ca șofer de tir, ar fi ideal să ții cont de aceste informații pentru că există o posibilitate foarte mare să te lovești de o situație în care trebuie să reacționezi rapid
pentru a evita un pericol. În calitate de șofer al unui camion, trebuie să fii mereu în priză, să îți coordonezi corect și rapid membrele și să reușești să previi o posibilă problemă care poate apărea pe traseu.
- Îndemânare
Ca în orice meserie, îndemânarea este necesară ca lucrurile să iasă așa cum trebuie. Totuși, această calitate devine și mai importantă atunci când vorbim despre un șofer de tir profesionist. Manevrarea unui autovehicul de dimensiunea unui tir pe drumurile din Germania este imposibilă dacă șoferul nu este priceput. Gândește-te la drumurile înguste, parcările dificile sau situațiile neprevăzute care impun nevoia unei precizii impecabile. Toate acestea vor fi cu siguranță prezente de-a lungul traseului tău, motiv pentru care este esențial să fii îndemânatic, altfel lucrurile nu vor ieși așa cum îți dorești.
- Atenție
Un loc foarte important în această listă îl ocupă atenția. Distragerile nu își au locul în meseria de șofer de tir, astfel, telefonul sau alte elemente care reduc atenția șoferului nu trebuie să existe în peisaj. Un procent foarte mare dintre accidentele rutiere ale lumii s-a datorat neatenției, fapt pentru care persoanele care nu sunt capabile să se concentreze complet asupra condusului, nu pot deveni șoferi profesioniști. De asemenea, odihna reprezintă baza concentrării, un șofer de tir trebuie să se asigure că este odihnit pentru a fi capabil să își ducă sarcinile la bun sfârșit.
- Răbdare
Cu răbdarea, treci marea! Aglomerația creează deseori neplăceri imense în rândul șoferilor de tir, însă răbdarea și calmul sunt două caracteristici indispensabile. Te întrebi de ce? Pentru că odată cu pierderea răbdării, se pierde și concentrarea, deci intervine pericolul. Indiferent de gradul de dificultate pe care îl prezintă condițiile de trafic, un șofer profesionist trebuie să își gestioneze cu brio calmul, cu scopul de a menține siguranța parcurgerii traseului. La fel ca în viața de zi cu zi, ”graba strică treaba”, deci nervii și agitația nu vor aduce nimic bun și nu ar trebui să existe în lista trăsăturilor pe care le posedă un șofer de tir profesionist. Să nu uităm că o carieră în industria transportului aduce mult stres și poate genera probleme personale din cauza distanței față de familie, așadar șoferul trebuie să știe riscurile pe care și le asumă atunci când alege să aibă acest loc de muncă și să știe să creeze o balanță corectă între partea profesională și cea personală. Dacă nu consideri că excelezi la capitolul acesta, ar fi ideal să începi să lucrezi la acest aspect, pentru a te asigura că profilul tău corespunde cu meseria de șofer.
- Abilități mecanice
Este evident că nu pot lipsi cunoștințele tehnice din lista calităților unui șofer de tir. Orice posesor de permis auto trebuie să dețină noțiuni despre mecanică, însă în cazul șoferilor profesioniști, standardele sunt mai înalte, fiindcă există șanse mari să fie nevoiți să pună în practică tot ce au învățat. Șoferul de tir trebuie să știe cum să se asigure că autovehiculul îndeplinește toate cerințele standard pentru circulație, dar și să efectueze reparațiile necesare atunci când este cazul. Pe scurt, dacă vrei să lucrezi ca șofer de tir în Germania, întreabă-te dacă deții sau dacă poți dobândi această calitate, atât pentru siguranța ta, cât și pentru cea a participanților la trafic.
În plus, conducerea unui tir vine la pachet cu tehnologia pe care trebuie să o cunoști pentru a-ți eficientiza munca și pentru a afla detaliile legate de traseu. GPS-ul este nelipsit pentru călătoriile lungi, acesta te ajută să găsești ușor destinațiile, să te orientezi, dar și să vizualizezi informațiile cu privire la avariile prezente pe drum.
- Abilități de comunicare
Comportamentul unui șofer de tir trebuie să fie unul ireproșabil. Acesta va interacționa cu angajatorul, cu clienții și cu alți oameni implicați în activitatea sa, așadar contează foarte mult și personalitatea lui, nu doar calitățile profesionale. Nimeni nu îți dorește să lucreze cu un om al cărui comportament lasă de dorit, mai ales că șoferul de tir reprezintă și imaginea firmei. Să fii comunicativ este absolut necesar, chiar dacă nu pare a fi un lucru extrem de important. Dacă îți dorești să ai această profesie, asigură-te că ești un om care știe cum să se comporte cu oamenii
din jurul lui, ești respectuos, responsabil, serios și cu siguranță vei bifa această calitate din listă.
- Responsabilitate
Responsabilitatea este cheia obținerii și păstrării oricărui loc de muncă, în special când vine vorba despre a fi șofer de tir. Regulile de siguranță trebuie să fie respectate fără excepții, deoarece ignorarea lor poate duce la evenimente negative și iremediabile. Acțiunile care par neînsemnate, precum aprinderea farurilor, verificarea semnalizărilor, punerea centurii și reglarea oglinzilor sunt, de fapt, elementele care asigură un drum sigur și lipsit de întâmplări neplăcute. În același timp, să nu uităm că meseria de șofer de tir vine la pachet cu lucrul individual, astfel singura persoană responsabilă pentru luarea tuturor măsurilor de siguranță legate de parcurgerea traseului, este chiar șoferul profesionist.
- Rezistență fizică
Poate suna ciudat, dar rezistența fizică este o cerință care trebuie neapărat să fie îndeplinită. Condusul pe perioade lungi poate cauza neplăceri la nivelul spatelui, al mâinilor și al picioarelor, astfel o condiție fizică bună este esențială pentru ducerea la bun sfârșit a unui traseu lung. De asemenea, dacă este vorba despre încărcarea și descărcarea unor mărfuri, este limpede că un șofer de tir este nevoit să dețină abilități fizice, altfel va întâmpina dificultăți destul de mari și nu va reuși să îndeplinească sarcinile primite.
- Meticulozitate
Încă de la prima ședință de condus se pune accent pe importanța acțiunilor care trebuie să fie efectuate înainte de plecare. Chiar dacă pașii care trebuie urmați înainte de începerea călătoriei pari logici și obligatorii, mulți șoferi aleg să sară peste aceștia, considerându-i neînsemnați. Un șofer conștiincios trebuie să cunoască importanța tuturor verificărilor necesare pentru siguranța traseului ce urmează a fi parcurs, mai ales că este vorba despre o călătorie lungă. Ca șofer de tir, trebuie să știi că documentele camionului și actele conducătorului nu trebuie să lipsească sub nicio formă din posesia ta, astfel călătoria va fi una lipsită de stres și vei circula plin de încredere. Asigură-te că de fiecare dată când pleci la drum, ai toate actele necesare și că autovehiculul este într-o stare excelentă.
Alte calități pe care ar fi bine să le ai ca șofer profesionist: organizare, gestionarea corectă a timpului și a stresului, politețe, vigilență, punctualitate și abilitatea de a gândi în perspectivă.
Concluzionând, să fii șofer de tir nu este ușor, iar mulți oameni încă nu au înțeles acest lucru. După cum am argumentat în acest articol, să lucrezi ca șofer profesionist implică multe provocări care pot fi depășite doar prin intermediul unei serii riguroase de abilități. Astfel, în cazul profesioniștilor, șofatul este o carieră, nu un simplu hobby sau o acțiune care trebuie realizată pentru a ajunge dintr-un punct în altul.
Dacă te-ai decis că vrei să lucrezi ca șofer de tir în Germania, e timpul să te dezvolți atât personal, cât și profesional până când vei reuși să devii cea mai bună versiune a ta. Această meserie este una foarte frumoasă și merită sacrificiile cu care vine la pachet, însă trebuie să îți dorești cu adevărat să profesezi în acest domeniu.